Tuesday, 27 November 2012

Kuiz Sains Tahun 5

Q.1) Apakah maksud mikroorganisma?
A.
B.
C.
D.
Q.2) Sepotong kek dibiarkan selama satu minggu. Kulat telah tumbuh pada kek itu.  Apakah keadaan yang menyebabkan kulat bertumbuh pada kek itu?
A.
B.
C.
D.
Q.3) Seorang pembuat roti mendapati adunan rotinya tidak mengembang. Apakah yang harus dia lakukan untuk membuatkan adunan itu kembang?
A.
B.
C.
D.
Q.4) Selepas 10 minit adunan roti yang dibakar dalam ketuhar mengembang. Apakah kesimpulan yang dapat dibuat?
A.
B.
C.
D.
Q.5) 
  • Tapai
  • Tempe
  • Roti putih
Maklumat di atas menunjukkan beberapa jenis makanan di Malaysia. Antara mikroorganisma berikut, yang manakah digunakan untuk membuat makanan itu?
A.
B.
C.
D.
Q.6) Antara makanan berikut, yang manakah diperbuat daripada mikroorganisma? I  Keju II Aiskrim III Minuman tin IV Roti
A.
B.
C.
D.
Q.7) Apakah maksud penyakit berjangkit?
A.
B.
C.
D.
Q.8) Puan Siti sedang menyediakan makanan di dapur. Antara berikut yang manakah cara yang berkesan untuk mengelakkan penyebaran bakteria ke atas makanan?
A.
B.
C.
D.
Q.9) Antara penyakit yang berikut, yang manakah disebabkan oleh mikroorganisma yang berbahaya?
A.
B.
C.
D.
Q.10) Mimi menghidap cacar air. Antara cara berikut, yang manakah paling baik untuk mengelakkan penyakit itu daripada merebak?
A.
B.
C.
D.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers