Q.1) | Apakah maksud mikroorganisma? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.2) | Sepotong kek dibiarkan selama satu minggu. Kulat telah tumbuh pada kek itu. Apakah keadaan yang menyebabkan kulat bertumbuh pada kek itu? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.3) | Seorang pembuat roti mendapati adunan rotinya tidak mengembang. Apakah yang harus dia lakukan untuk membuatkan adunan itu kembang? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.4) | Selepas 10 minit adunan roti yang dibakar dalam ketuhar mengembang. Apakah kesimpulan yang dapat dibuat? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.5) |
|
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.6) | Antara makanan berikut, yang manakah diperbuat daripada mikroorganisma? I Keju II Aiskrim III Minuman tin IV Roti |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.7) | Apakah maksud penyakit berjangkit? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.8) | Puan Siti sedang menyediakan makanan di dapur. Antara berikut yang manakah cara yang berkesan untuk mengelakkan penyebaran bakteria ke atas makanan? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.9) | Antara penyakit yang berikut, yang manakah disebabkan oleh mikroorganisma yang berbahaya? |
A. |
B. |
C. |
D. |
Q.10) | Mimi menghidap cacar air. Antara cara berikut, yang manakah paling baik untuk mengelakkan penyakit itu daripada merebak? |
A. |
B. |
C. |
D. |
No comments:
Post a Comment